homesupportftpcontact

Drukkerij Oranje

– 50 jaar ervaring, van concept tot afwerking –

· home » drukkerij » machinepark

machinepark – drukkerij oranje

Grondplan

grondplan - Drukkerij Oranje

U kan het machinepark van Drukkerij Oranje bekijken adhv. het geanimeerde grondplan.

 

Drukkerij

drukpersen

Drukpersen MAN-Roland 700-reeks (74 x 103 cm)
4-kleurendrukpers, 5-kleurendrukpers &
5-kleurendrukpers + laktoren

MAN-Roland

We beschikken over 15 druktorens in het segment 74 x 103 cm

 • een vierkleurenpers,
 • een vijfkleurenpers,
 • een vijfkleurenpers met laktoren

(de vijfkleurenpersen drukken alcoholvrij, beschikken over elektriciteitsbesparende pompsystemen en worden van inkt bediend uit een centrale installatie.)

Alle wasmiddelen worden gerecycleerd en opnieuw gebruikt.
Op de vijfde toren van een pers wordt een extra kleur gedrukt of wordt vernis aangebracht.
De laktoren dienen om een extra glanzende of matte dispersielak toe te voegen.
Kleurmeetsystemen zorgen voor een stabiele en correcte kleurweergave.

GTO 1-kleur offsetpers

GTO 1kleurdrukpers

Uw kleine orders worden tot het formaat 35 x 50 cm gedrukt, zoals:

 • facturen,
 • briefpapier, omslagen in alle denkbare groottes,
 • uitnodigingen en klevers,
 • adresbladen voor mailings,
 • geboortekaarten en huwelijksdrukwerk,
 • allerlei huisstijlen

installaties

Inktpompinstallatie

inktpompinstallatie

Vanuit de centrale inktpompinstallatie met 4 inktvaten van 200 kg worden de quadrikleuren onder druk naar de vijfkleurenmachines geperst. Van zodra de drukker zijn systeem heeft ingeschakeld, voorziet de pompinstallatie continu inkt. Zo kan de drukker nog beter de kwaliteit bewaken. Met het gebruik van grote, herbruikbare inktvaten beperken we de hoeveelheid afval in de drukkerij.

Recyclage van solventen

De ingebouwde rubberwas- en tegendrukinstallaties van de drukpersen veroorzaken een volume vervuild wasmiddel vermengd met water dat nagespoeld wordt. Recycleren stelt ons in staat het water af te scheiden en te zuiveren. Het wasmiddel filteren we na toevoeging van 20% versmiddel om de kwaliteit en kracht te bewaren. Deze ecologische installatie werd al in 2000 geïnstalleerd en is zeldzaam in België.

Fotovoltaïsche zonnecellen

zonecellen

Sinds het voorjaar van 2008 produceren fotovoltaïsche zonnecellen groene stroom voor Drukkerij Oranje. De productie hangt natuurlijk af van de hoeveelheid zon en licht, maar wordt geschat op ruim 50.000 kWh. De panelen werden geplaatst door Enfinity (www.enfinity.be).

printers

Epson Stylus Pro 9800

Epson

Op deze grootformaatprinter met een breedte van ca 115 cm worden uw impositieproeven aangemaakt. Deze achtkleurenprinter produceert op speciaal papier ook kleurproeven, die voldoen aan de ISO 12647-2 norm. Met een spectraalmeter wordt de FOGRA-strip gecontroleerd. Bij correcte waarden voldoet de proef aan de ISO-norm.

Xerox DC 240

Xerox docuColor 240

Onze Xerox-printer (DocuColor 240) print uw:

 • proeven in kleur,
 • kleine oplagen digitaal
 • eerste dummy´s van catalogi of folders.

ctp – computer-to-plate

Agfa Avalon, chemieloze CTP

Agfa Avalon

De platen voor uw drukwerk worden ondermeer aangemaakt op de Agfa Avalon-belichter met de procesloze én chemievrije plaat van Azura. Deze plaat heeft geen ontwikkeling nodig na de belichting. Bij de gommering wordt het beeld zichtbaar. Dit is een zéér groen toestel met een capaciteit van 22 platen per uur.Prepress

scanners

Scitex Fuji scanner

Met de Scitex-scanner en het recente toestel van Fuji scannen we uw foto´s en dia´s of originele werken in en streven we naar een reproductie die zo dicht mogelijk aansluit bij de realiteit. Met het Fuji-apparaat scannen we ook uw objecten met een oneffen oppervlak in.

agfa apogee x-workflow

Agfa Apogee-x workflow

Met de workflow Agfa ApogeeX verwerken we uw aangeleverde PDF-files tot printklare drukvormen die op plaat belicht worden. Dit nadat we ze eerst ter controle op groot formaat hebben afgedrukt. Via deze en ermee gelinkte software tekenen we de drukvellen digitaal heel precies uit. We brengen ook allerlei extra markeringen en controlestrips aan, die in latere fases van het drukken en afwerken worden gebruikt. Deze software levert ook CIP3-files aan waarmee we onze drukpersen aansturen en heel snel op de juiste kleur zetten.

datacenter

SUN

Onze SUN-server staat bekend als een zeer stabiele server en vormt het hart van ons grafische netwerk. Alle bestanden van ieder order worden opgeslagen op één of meerdere servers. Die zijn speciaal geconfigureerd opdat ze nooit informatie zouden verliezen. We werken met RAID-5 en RAID-6 en elke nacht worden back-ups bijgewerkt met bijkomende of gewijzigde informatie. De belangrijkste servers worden ook op een andere locatie opgeslagen als extra back-up.Afwerking

vouwen

vouwmachine

Met onze 3 MBO-vouwmachines kunnen we zo goed als al uw drukwerk vouwen.

 • De kleinste machine vouwt bijvoorbeeld tot 7 luiken en kan de heel kleine formaten aan.
 • De 2 grotere machines kunnen formaten tot 80 x 120 cm aan en zijn heel polyvalent en flexibel.

Omdat de ene vouwmachine een volledige tassenopstelling heeft en de andere een combinatie van tassen en messen, zijn heel veel plooiwijzen mogelijk.
Op alle machines kunnen we extra rillijnen en/of (micro)perforaties monteren.

kappen & rillen

kappen - rillen

Op de Heidelberg-cilinderpers kunnen uw formaten tot 63 x 88 cm gerild en/of uitgestanst worden. Dit gebeurt door middel van een handgemonteerde vorm of met een speciaal op maat geproduceerde stansvorm. U kunt vertrouwen op deze oudere, maar heel praktische machine.

boren

Onze beide boormachines bevatten tot maximaal 4 boren van 8 à 10 mm diameter.

 • 5 tot 6 mm: voor uw gedrukte vellen die in mappen worden gehangen,
 • 3 tot 4 mm: voor uw etiketten in diverse groottes, in de meest verscheiden kleuren en gramgewichten.

snijden

snijmachine

Met de 137 cm brede snijmachine wordt zo goed als al uw drukwerk versneden of wordt het papier, dat deze afwerking moet doorlopen, voorgesneden. Vóór het snijden belandt de stapel eerst in de papierlift. Die blijft automatisch op de ideale werkhoogte voor de operator. Met een triltafel wordt iedere pak mooi gelijk geschud, ondersteund door de nodige software. Een tweede lift helpt de operator bij het stapelen van zijn afgewerkt product.

De vrijstaande snijmachine van Scheider (115 cm) gebruiken we voor uw kleinere formaten en als back-up.

tellen

tellen

Onze beide vacuumatic telmachines stellen ons in staat om op een efficiënte manier allerlei formaten in diverse gramgewichten correct te tellen en zo volledig aan uw wensen te voldoen. Het gaat hier dan om losbladige producten die verpakt worden om te distribueren naar filialen of dealers. Het is een handig apparaat dat bovendien heel secuur werkt.

verzamelen & nieten

verzamelhechters

Als uw drukwerk geniet moet worden, dan moet het door één van onze verzamelhechters van Müller-Martini Prima.

 • De kortste machine beschikt over 3 opleggers en een kaftenstation om covers te rillen, te vouwen en toe te voegen
 • De langste machine telt 6 opleggers en een kaftenstation.
 • Beide toestellen beschikken over een camerasysteem ASIR3 voor optische herkenning. Zo kunnen katernen onmogelijk omgewisseld worden,
 • Bij producten met meer dan 6 katernen maken we van de twee machines één lang toestel. Een computer bestuurt dan het geheel.

verpakken

inpakken onder folie

Uw afgewerkte producten, die u via de post wil versturen, worden op onze SITMA C-905 onder folie verpakt. Dit gebeurt aan snelheden tot 9.000 exemplaren per uur. Eventueel kunnen we daar nog extra folders of kaarten aan toevoegen. Het adres drukken we via een inkjettoestel. We verdelen alles per postzone en plaatsen alles onmiddellijk in postbakjes op postkarren, klaar om bij De Post aangeleverd te worden.

manuele afwerking & verzending

manuele afwerking

We voorzien ruimte voor allerlei manuele handelingen, zoals:

 • plooien van mappen op dikkere papiersoorten,
 • verzendingen met wisselende inhouden,
 • verpakken van grotere formaten volgens uw specifieke wensen,
 • verpakkingen in kokers,
 • en nog veel meer…
Groene Drukkerij

Papier FSC ® gecertificeerd

In ons magazijn bevindt zich tussen 100 en 200 ton papier in diverse gramgewichten, glanzend, mat of halfmat, editiepapier, offset of karton. In functie van bepaalde orders maken we papier dikwijls speciaal aan op aangepaste formaten. Begin 2010 ontvingen we het FSC ® -certificaat. Papier met dat label is afkomstig van bomen die beheerd worden volgens de principes van verantwoord bosbeheer. Met het FSC ® -certificaat wordt bovendien aandacht besteed aan het sociale en economische welzijn van de bosarbeiders en de lokale gemeenschappen.

Agfa Avalon, chemieloze CTP

Agfa Avalon

De platen voor uw drukwerk worden ondermeer aangemaakt op de Agfa Avalon-belichter met de procesloze én chemievrije plaat van Azura. Deze plaat heeft geen ontwikkeling nodig na de belichting. Bij de gommering wordt het beeld zichtbaar. Dit is een zéér groen toestel met een capaciteit van 22 platen per uur.

Inktpompinstallatie

inktpompinstallatie

Vanuit de centrale inktpompinstallatie met 4 inktvaten van 200 kg worden de quadrikleuren onder druk naar de vijfkleurenmachines geperst. Van zodra de drukker zijn systeem heeft ingeschakeld, voorziet de pompinstallatie continu inkt. Zo kan de drukker nog beter de kwaliteit bewaken. Met het gebruik van grote, herbruikbare inktvaten beperken we de hoeveelheid afval in de drukkerij.

Recyclage van solventen

De ingebouwde rubberwas- en tegendrukinstallaties van de drukpersen veroorzaken een volume vervuild wasmiddel vermengd met water dat nagespoeld wordt. Recycleren stelt ons in staat het water af te scheiden en te zuiveren. Het wasmiddel filteren we na toevoeging van 20% versmiddel om de kwaliteit en kracht te bewaren. Deze ecologische installatie werd al in 2000 geïnstalleerd en is zeldzaam in België.

Fotovoltaïsche zonnecellen

zonecellen

Sinds het voorjaar van 2008 produceren fotovoltaïsche zonnecellen groene stroom voor Drukkerij Oranje. De productie hangt natuurlijk af van de hoeveelheid zon en licht, maar wordt geschat op ruim 50.000 kWh. De panelen werden geplaatst door Enfinity (www.enfinity.be).

5-kleurendrukpersen MAN-Roland 700-reeks (74 x 103 cm) waarvan één met laktoren

MAN-Roland

De vijfkleurenpersen drukken alcoholvrij, beschikken over elektriciteitsbesparende pompsystemen en worden van inkt bediend uit een centrale installatie.
Alle wasmiddelen worden gerecycleerd en opnieuw gebruikt.